Over judo

JUDO een sport voor iedereen.
Waarom is het voor mijn zoon/dochter zo goed om aan judo te gaan doen?
Als eerst wil ik benadrukken dat het een goede zaak is dat uw zoon/dochter een sport wil gaan beoefenen. Steeds meer kinderen gaan liever thuis achter een spelcomputer zitten dan dat ze zich lichamelijk moe willen maken. Het is goed dat een kind zelfstandig ergens mee bezig is. Het kan zich hierdoor gaan ontplooien en bouwt tevens een stukje zelfvertrouwen op. Als u zoon/dochter voor judo heeft gekozen is dat lichamelijk de beste keus die ze kunnen maken op sportgebied. Er is namelijk geen enkele andere sport waarin je alle spieren zo goed gebruikt. Geen wonder dat artsen judo vaak aanbevelen voor kinderen waarvan de motoriek wat achterblijft. Verder zijn er nog een groot aantal aspecten die voor u kind zeer leerzaam en leuk zijn. Het stoei-element, het samenwerken, direct lichamelijk contact, conditie, gedrag en discipline, enz, enz. Al deze dingen helpen u kind om zich goed te kunnen ontplooien. Zijn verdere leven zal hij hier nog veel plezier van hebben.

Het stoei-element:
Bij judo komt het vaak voor dat de kinderen met elkaar stoeien. Dat stoeien, kan zowel op de grond als staand gebeuren. Het kind kan dan al zijn energie in een verantwoord potje stoeien kwijt. Het wedstrijd element van het willen winnen komt hier heel sterk naar voren. Als dit dan lukt, is dat enorm goed voor zijn zelfvertrouwen. Lukt het niet dan zal hij geholpen worden in het leren van manieren waardoor het later wel zal lukken. Het kan ook gebruikt worden als een warming up. Dan laat je elkaar in stoeivorm lekker de technieken beoefenen die je geleerd hebt. Je leert dan dat je bepaalde oefeningen in verschillende posities kunt doen. Ook als iemand in een andere positie zit dan als de leraar je heeft geleerd, kun je toch je oefening doen. Iets wat ook in het dagelijks leven te herlijden is in bepaalde opdrachten die uw kind zal moeten doen. Hij zal hierdoor leren dat als het ene niet gaat, hij door moet zoeken naar een andere oplossing.

Samenwerken:
Judo is een sport die je altijd met z’n tweeën beoefend. Je heb elkaar bij het beoefenen van de judotechnieken altijd vast. Hierdoor ben je dus op elkaar aangewezen. Het is dan ook een van de weinige sporten waarbij je direct lichamelijk contact met elkaar hebt. Je leert ook verantwoordelijk te zijn voor elkaar. Als je iemand gooit en niet vasthoudt zal hij zich bezeren. Voor degene die valt, komt het neer op vertrouwen. Houdt degene die mij gooit mij ook werkelijk vast ? Echt een kwestie van goed samenwerken dus. En niet alleen met je vriendje, maar met iedereen op de mat. Er komen diversen situaties voor tijdens de les waarin je moet samenwerken:
?? Tijdens worpen moet je elkaar vasthouden tijdens de val (verantwoordelijk voor elkaar)
?? Je zult met elkaar de judotechnieken moeten beoefenen.
?? Je helpt elkaar en je leert van elkaar.

De veelzijdige bewegingen van judo:
Tijdens het judoën worden alle spiergroepen die je in je lichaam hebt gebruikt. Het mooie van judo is dat de verschillende spiergroepen los van elkaar moeten worden gebruikt. Dit is enorm lastig. Je moet niet alleen je benen gebruiken maar ook gelijktijdig je armen. Zeker in het begin is dit best lastig. Ook leer je als je wat langer op judo bent, oefeningen zowel rechtshandig als linkshandig te doen. Doordat dit aspect in het judo zit wordt je motoriek en zeker je fijne motoriek aangescherpt.

Zelfbeheersing:
Tijdens het stoeien komen er ook emoties los. Zoals angst en agressie. Ze leren hier tijdens de les mee om te gaan. Ze merken dat ze emoties onder controle kunnen houden. Dat je niet meteen hoeft te slaan als je boos bent bijvoorbeeld. Of dat je niet meteen bang hoeft te zijn als je s ávonds in het donker op straat loopt. Je weet dat je geen slachtoffer hoeft te zijn. Dat je iets kunt doen om je te verdedigen. Hierdoor krijgen ze ook meer vertrouwen in zich zelf. In wat ze zelf kunnen. Ze voelen zich weerbaarder in fysieke situaties. Hebben veel meer zelfvertrouwen. Waardoor hun houding naar andere toe op den duur zal veranderen. Ze zullen mensen open en eerlijk tegemoet treden. Omdat ze zelfverzekerder zijn.

Gedrag en discipline:
Net als bij andere sporten zijn er bij het judoën ook regels waar je aan moet voldoen. Dit zijn geen moeilijke regels, maar meer regels om het voor elkaar plezierig te houden. En ook om het veilig te houden op de mat. En als je plezier hebt in je sport dan ga je er ook graag naartoe. Doordat je altijd met elkaar bezig bent, bouw je ook wederzijds respect voor elkaar op. Zeker in deze tijd is dit van cruciaal belang dat je respect hebt voor een ander. Het wordt niet snel een sleur voor uw kind. Dit door de veelzijdige oefeningen, die in diverse speelvormen kunnen worden gedaan. Soms zelfs zonder dat de kinderen in de gaten hebben dat ze iets oefenen. Kortom een ideale sport. Waar uw kind zowel lichamelijk als geestelijk een hoop kan leren. En dit op een leuke speelse manier.
Informatie over de inschrijving, contributie en trainingstijden kun je vinden op onze website.